Trainingen

Traininginfo recreanten

Eindhoven Atletiek biedt dagelijks trainingen voor recreanten. Op deze pagina (nog in ontwikkeling) proberen we de diverse trainingen wat inzichtelijker te maken, zodat zowel bestaande leden als potentieel nieuwe leden zich kunnen oriënteren op welke trainingen geschikt zouden kunnen zijn.

De beschrijvingen van de trainingen zijn algemeen gehouden. Binnen de groepen worden email, whatsapp en andere middelen gebruikt om de inhoud van specifieke trainingen met elkaar te delen.

Maandag

9:30 Looptraining

19:00 Extensieve interval

Deze training onder begeleiding van Ben van der Plas start vanaf de atletiekbaan (verzamelen aan de westzijde bij de ingang van het gebouw) en duurt ongeveer 70min. In de winter is de training op fietspaden en op rustige plekken in de buurt van de atletiekbaan, in de zomer meestal in het park bij de Karpendonkse plas.

De training is toegankelijk voor iedereen die al een paar kilometer kan lopen, en in staat
is om naar- en van de trainingslocatie te lopen (ca 1.5 km) in een tempo van 8-9 km/uur. Na het
inlopen doen we oefeningen in loopscholing en kracht. De kern bestaat uit 25-30 minuten intervallen
in tijd of afstand. Iedereen loopt zijn intervallen in eigen tempo. De intervallen zijn max 800 mtr. De
totale omvang van de gehele training is max 7 km.

19:00 Vaartspel

Deze training onder begeleiding van Ad Peeters start vanaf de atletiekbaan (verzamelen onder de tribune bij de schuifdeur) en duurt ongeveer 90min, waarin ongeveer tussen de 12 en 14 km wordt afgelegd. In de winter is de training op fietspaden en rustige plekken in de buurt van de atletiekbaan, in de zomer in de groene omgeving van de baan, zoals het Eckarte Bos, Wasven, Karpendonk en Eckartdal. De training is geschikt voor iedereen die de 3km inlopen in ongeveer 5.30/km zonder veel moeite aankan. Dit is een gevarieerde groep met zowel wedstrijdatleten als prestatiegerichte recreanten in leeftijden tussen de 19 en 65 jaar die zich richten op afstanden tussen de 800m en marathon.

Een typische training begint met ongeveer 3km inlopen, daarna wat oefeningen, loopscholing, versnellingen. De kern kent korte en lange minutenloopjes of rondjes op locatie waarbij steeds gezamenlijk wordt gestart, met een totale omvang van ongeveer 30min aan tempo. Kort uitlopen terug naar de baan, soms nog met wat strides als afsluiting.

Dinsdag

Op dinsdag zijn er zowel overdag als ’s avonds trainingen voor alle trainingsniveaus. Deze zijn daarmee prima geschikt als eerste kennismaking voor recreatieve lopers, zeker als deze al ongeveer weten wat ze kunnen en daarmee (om 19:00) zich bij een passende groep kunnen aansluiten.

9:30 Looptraining op de baan

Deze training verzorgd door Ton Jacquot is geschikt voor iedereen; starters, maar ook de snelste lopers komen aan bod m.a.w. voor ALLE snelheden. Dit is een gevarieerde groep met leeftijden van 21 tot 83 jaar.

De training duurt een uur en is meestal als volgt: 2 rondjes op eigen tempo inlopen. Daarna 10 minuten wat losmaakoefeningen met loopscholing, daarna de kern. Bij de kern worden afstanden gelopen tussen de 200 en 600 meter met daartussen een pauze van meestal rond de 100 meter. Korte cooling down. Daarna gezamenlijk koffie, thee drinken in de kantine.

19:00 Duurlooptraining buiten de baan

Dit is misschien wel de drukstbezochte training van onze vereniging. Verzamelen op het ‘evenementenplein’ aan de westkant nabij de ingang van het gebouw.

Op dinsdag lopen we in veel verschillende tempogroepen, van gemiddeld 8,5 km per uur tot 13 km per uur. Iedereen die 45 min of meer aan 1 stuk kan lopen kan aansluiten bij één van de groepen. In de lage tempogroepen wordt een duurloop gedaan die in omvang en uitvoering in cycli van 4 weken eerst 3 weken opbouwt, gevolgd door een rustige week. Voor de snellere tempogroepen is de uitvoering meestal een wisselduurloop met snellere tempo’s om het basistempo. De training duurt 60 tot 90 minuten inclusief het inlopen. Iedere groep heeft een trainer of begeleider. De kantine is op dinsdag altijd open, dus volop tijd voor napraten.

20:15 Looptraining op de baan

Deze training wordt verzorgd door Ton Jacquot, is geschikt voor iedereen die 10km kan hardlopen binnen 65 minuten en duurt ongeveer 75min.

Verzamelen onder de tribune bij de stalen trap. De training is meestal als volgt: 3km inlopen, snelheid 6 min/km. Lukt dat niet dan kun je 20.35 aansluiten bij de 10 minuten losmaakoefeningen met loopscholing, daarna de kern. Bij de kern worden afstanden gelopen tussen de 200 en 800meter met daartussen een pauze van meestal rond de 100-200 meter. Korte cooling down. Daarna mogelijkheid voor nabespreking in de kantine.

Woensdag

Recreanten van diverse niveaus doen op woensdagavond intervaltraining op de baan. Het is dan rustig met technische nummers (alleen wat jeugd en werpnummers) waardoor er ruimte is voor verschillende groepen en diverse snelheden.

9:30 Looptraining

Deze training wordt verzorgd door An Rindt en duurt ongeveer anderhalf uur.

19:00 Korte intervallen op de baan

Deze training verzorgd door Ad Peeters duurt ongeveer 90min en is geschikt voor iedereen die de 3km inlopen in ongeveer 5.30/km zonder veel moeite aankan, maar blijkt ook (b.v. na een korter inlooprondje) aan te sluiten bij een iets bredere doelgroep. Dit is een gevarieerde groep met zowel wedstrijdatleten als prestatiegerichte recreanten in leeftijden tussen de 19 en 78 jaar die zich richten op afstanden tussen de 800m en marathon. De training start vanaf de atletiekbaan met een rondje van 3km inlopen buiten de baan. Daarna ongeveer 20min warming up met versnellingen waarna een programma met kortere intervallen, meestal tussen de 200 en 800m in series met kortere pauzes (100 a 200m) tussen de intervallen en langere tussen de series. Af en toe ook een ‘Verheul/Lok-achtige’ souplessetraining. Totale omvang aan intervallen is niet voor iedereen hetzelfde en kan variëren tussen 3 en 7km. Na afloop wordt er wat gedronken in de kantine.

19:00 Intervaltraining op de baan of bij de Gulberg

Deze training wordt verzorgd door Gerard Vermeulen en duurt ongeveer 90 min. Dit is een gevarieerde groep met (prestatiegerichte) recreanten in de leeftijden tussen de 25 en 78 jaar. We beginnen de training met een rondje van ongeveer 2 km inlopen buiten de baan. Daarna een warming-up met looptraining en oefeningen gericht op het verbeteren van de core-stability. De kern van de training bestaat uit intervallen, ieder op haar of zijn eigen niveau. Deze intervallen kunnen in afstand of in tijd aangegeven zijn. Meestal 1 week de kortere afstanden en de andere week langere afstanden. De afgelegde afstand van de kern van de training is ongeveer 7 kilometer. Na de kern doen we een gezamenlijke cooling-down. Het schema van de trainingen, wordt vooraf per maand doorgestuurd.
Vanaf de lente tot ongeveer half juli, doen we de ene week heuveltraining op de Gulberg in Nuenen en de andere week interval training op de baan. Dit jaar start de heuveltraining op 29 maart. Verzamelen bij Moto Puro, Gulberg 45A, 5674 TE Nuenen om 19 uur.

19:00 Speelse intervallen op de baan

Deze training wordt afwisselend verzorgd door Simone Wories en Frank Volf en duurt 90 min. De intervaltraining op de atletiekbaan is geschikt voor alle recreanten.
In de training komen alle aspecten van het hardlopen aanbod: techniek, kracht training voor hardlopers, snelheid en uiteraard het lopen van intervallen.
We proberen de training zo gevarieerd mogelijk aan te bieden door middel van verschillende opdrachten en diverse spelvormen.
Mocht je terugkomen van een blessure of ziekte, dan kunnen we je een apart programma geven, zodat je wel met de groep mee traint, maar op een manier die bij jouw situatie past.

Donderdag

9:30 Looptraining bij de Karpendonk

Deze training verzorgd door Ton Jacquot duurt ongeveer 60minuten en is geschikt voor iedereen die 30 minuten achtereen kan hardlopen; voor ALLE snelheden. De leeftijd in de groep varieert tussen de 21 en 83 jaar.

De training is meestal als volgt: vanuit onze baan vertrekken we gezamenlijk in eigen tempo richting Karpendonk. Daarna wat losmaakoefeningen, daarna de kern. Bij de kern worden afstanden gelopen tussen de 3 en 12 minuten met daartussen 1 minuut pauze. Korte cooling down. Daarna gezamenlijk koffie en thee drinken in de kantine.

19:00 Intervaltraining buiten de baan

Deze intervaltraining vertrekt vanaf het ‘evenementenplein’ aan de westkant nabij de ingang van het gebouw en is geschikt voor alle niveaus van de recreanten. De training is buiten de baan van EA en duurt ca. 60 min à 75 min.

Na het inlopen is een Warming Up die bestaat uit losmaak- en krachtoefeningen en loopscholing en een loopkern. De loopkern bestaat uit 1 of meerdere loopopdrachten en de loopkern duurt ongeveer 25 min à 35 min. Na de loopkern lopen we uit naar de baan en sluiten de training af met een cooling down.

Deze training wordt gegeven door Twan van Deursen en Patrick Straver en deelnemers worden voor de training geïnformeerd over het programma via een groepsapp.

20:00 Intervaltraining op de baan

Deze training is geschikt voor lopers die (recreatieve) wedstrijdjes als een uitdaging zien, ongeveer op het niveau van een halve marathon onder de 2 uur. De training wordt verzorgd door Bas, Ben of Allard en begint met 2 à 3km inlopen buiten de baan (10-11km/u). Daarna een warming up met wat krachttraining en loopscholing. De kern bestaat uit intervallen (totaal max 6km) op de baan. De totale training duurt
90 minuten.

Vrijdag

9:30 Looptraining

Deze training wordt verzorgd door An Rindt en duurt ongeveer anderhalf uur.

Zaterdag

8:30 Duurloop vanaf de baan

Voor de vroege vogels onder ons: onder begeleiding van trainster Yolanda Knops wordt om 8:30 begonnen met een korte warming up op de baan, waarna in verschillende tempogroepen een duurloop buiten de baan wordt gedaan op een steeds wisselende route met variatie in afstanden, die vooraf wordt gedeeld in de groep.

9:30 Looptraining op de baan

Samen met de dinsdagtraining van 19:00 is dit één van de drukst bezochte trainingen van Eindhoven Atletiek. Geschikt voor alle niveaus en leeftijden. Onder begeleiding van diverse trainers wordt gedurende een uur na rustig inlopen en wat oefeningen een programma aangeboden met minutenloopjes. Na een cooling down met wat oefeningen is er gezamenlijk koffie en thee in de kantine

9:30 Bostraining bij Joe Mann

Deze training verzorgd door Allard van der Meer en Bas Dirkson start vanaf het Joe Mann Paviljoen, Joe Mannweg 4 te Best. De training in het bos duurt ongeveer 90 minuten en is bedoeld voor hardlopers die een halve marathon binnen de 2 uur verwachten te lopen. De training wordt in wisselende tempo’s gelopen en ook het gebied in het bos waar gelopen wordt wisselt elke week. In totaal wordt ongeveer 11km gelopen.

Zondag