De reis naar Marathon Eindhoven 2017 van Tim Kragten: 1e Nederlander!

De reis naar Marathon Eindhoven 2017 van Tim Kragten: 1e Nederlander!

Het lopen van de marathon is een lange reis van zo’n 3 maanden. 3 maanden lang mooie, zware, leuke momenten vastleggen om die vervolgens in 42,2 km hopelijk te mogen verzilveren.

3 maanden lang zoeken naar trainingslocaties: trainen op de Gulberg, de baan van Valkenswaard, rond de Karpendonkse plas, op de Stratumse heide, maar ook op de Keniaanse hoogvlaktes (Wilfred, Kim & Ben), tussen de Sri Lankaanse tempels (Tim en Kathelijn), in het Franse hooggebergte (Erik) en ga zo maar door. Bij tijdelijk gebrek aan een accommodatie moest er tijdens de marathonreis flink wat geïmproviseerd worden.

Reizen, dat doe je natuurlijk niet alleen, er is tenslotte niets zo leuk om je ervaringen tijdens de reis te delen met anderen! Na een lange werkdag op dinsdag / donderdagavond, of het weekend actief starten met een zware bostraining of lange tempo’s op de weg. In de groep van Wilfred, An of een van die vele andere loopgroepen die Eindhoven Atletiek rijk is. Trainen richting een marathon, je zou het zo nu en dan haast een georganiseerde groepsreis kunnen noemen, een strak schema, met tussendoor ruimte voor individuele uitstapjes (maandag losloopdag bijvoorbeeld), en natuurlijk de niet te missen hapjes (gelletjes) en (sport)drankjes voor onderweg.

Race day

En dan, zondag 8 oktober het laatste hoofdstuk. De hele groep checkt in bij Aristo’s met ieder een eigen doel om de reis op een mooie manier af te sluiten: het lopen van 42,2km of de helft daarvan, fietsen met liters sportdrank en een dozijn aan gelletjes of fanatiek kijkend naar een stoet van hardlopers die al hijgend en zwetend voorbij komen langs je voordeur.

Het mooiste van de marathon is dat ondanks de reis er net voor de start er al bijna opzit, het laatste hoofdstuk altijd een grote verrassing blijft. Sterker nog, de laatste bladzijde blijft altijd een groot mysterie. Waar het bij kilometer 35 nog heerlijk kan gaan kan je bij km 36 opeens tegen een enorme vertraging aanlopen. Strijdend naar een PR, strijdend de finish halen, strijdend ten onder, of het eindstation nou wordt bereikt euforie, pijn, teleurstelling, voldoening ,verdriet of een combinatie hiervan. De ervaring zal iedereen bijblijven en maakt je hoe dan ook sterker. En volgend jaar, dan kan iedereen weer opnieuw mee!

Tim Kragten

Geplaatst in Actueel, Nieuws jeugd, Nieuws recreanten, Nieuws wedstrijdatletiek