Berlijn marathon 2017: Wauw!- Kim Dillen duikt onder EK-limiet bij Marathon Berlijn

Berlijn marathon 2017: Wauw!- Kim Dillen duikt onder EK-limiet bij Marathon Berlijn

“Some people feel the rain, others just get wet” quote  van Berlijn winnnaar en huidig Olympisch kampioen Eliud Kipchoge. Perfect verwoord. Hard lopen doe je met je benen, maar niet minder met je hoofd. Wat een slagveld leverde deze editie van de marathon op.

Ipv zonneschijn en lage temperaturen, kregen de lopers  kletsnatte straten, miezerregen, een waterkoud windje en troosteloos weer vanaf de start voorgeschoteld. Net als Kipchoge, werden de EA mannen en vrouw alleen maar nat. Focus en zelfvertrouwen na  een nagenoeg perfecte voorbereiding zorgden voor spectaculaire prestaties op 24 september.

Toptijden

Snelste EA atleet was Ben Souwen, geweldig debuut met 2.30.34.  Kim Dillen terug van weggeweest na een pittige operatie eind vorig jaar, snelde met 8x 18.15 per 5km naar een weergaloze 2.33.24. Verdienstelijk 10e in de snelste marathon ter wereld. Met deze tijd verbeterde ze haar eigen pr met ruim 3 minuten en liep ze het 29 jaar oude clubrecord van Heather MacDuff uit de boeken. Ook voldeed ze ruim aan de door de Atletiek Unie gestelde EK limiet van 2.34. She’s back.
Colin Bekers had zijn dag helaas  niet en  liep 2.38.50. Snel vergeten. Net na hem  kwam Johan van der Dennen over de finish in een degelijke 2.40.45, Ton Verbaandert liep na een korte voorbereiding ontspannen naar 2.45.00, kort daarna gevolgd door Oscar Mulder, die een  prachtdebuut bekroonde met 2.45.50. Bram Cuijpers verpulverde zijn PR met 10 minuten!!. De klok stopte  na 2.46.09 (netto 2.45.48). Prachtige prestaties. Loon naar werken.

Renovatie baan: anders trainen

Normaal lopen we onze rondjes op onze eigen atletiekbaan, maar aangezien die deze zomer gerenoveerd werd, gaf dat een mooie kans om het een hele zomer lang allemaal anders dan anders te doen. Één ipv twee baantrainingen, wekelijkse heuveltraining bij de Gulbergen in Mierlo, 1 extensieve baantraining in Valkenswaard en in het weekend met elkaar gematigd knallen in marathontempo. Weinig wedstrijden, vaak samen trainen en veel, heel veel kilometers per week. 12 weken lang 100 km of meer.

Iten, home of Champions

De meesten van ons bleven in Europa deze zomer. Kim vertrok met coach Wilfred van Mill en atleet Ben Vriends naar Iten Kenia om daar op 2400 meter hoogte te gaan trainen. Ruim 3 weken omhoog en omlaag op de karakterestieke rode wegen. Overal roepende blije kinderen (How are you?) en ook overal atleten. Wat een enorme hoeveelheid talent aan hardlopers woont en traint daar samen. Fysiek en mentaal is het zwaar om daar te trainen vooral omdat het zo’n eerste keer heel moeilijk in te schatten is of je wel goed bezig bent. Geen meter vlak en dus die hoogte. Niets is vergelijkbaar met de rondjes hier in ons vlakke landje. Kilometers van 4.40 zijn moeilijk op waarde te schatten als het in de wedstrijd ruim een minuut sneller moet.

Hazen voor Kim

Die minuut per kilometer sneller lukte wonderwel, dat bleek op 24 september. Op zaterdag last minute tijdens de technical meeting nog een groepje Berliners gevonden (met dank aan Rene van der Zee van Losse Veter) die wel wilden hazen, drie man sterk. Eentje liep gewoon door tot aan de finish.  Ben Souwen zou na de start ook in dat groepje aansluiten, maar die bevond zich ineens in de groep met de sterke Duitse publiekslieveling Anna Hahner. Die gingen net iets harder en daar liep ie perfect, tot aan het einde.

Team

Succes zit hem in details, dus wij hadden onderweg volgens een strak schema onze mensen geposteerd om drankjes en gelletjes aan te geven. Is altijd heel gedoe om die van een tafel af te pakken in de hektiek van de wedstrijd, dus Henri van Limpt en de ouders van Bram Cuijpers en Martijn Arnoldussen met vriendin Merel stonden op de afgesproken plekken klaar om aan te reiken. Helemaal top! Lopen is een individuele sport, maar met zijn allen zo trainen, zo plannen en zo racen, maakt het wat mij betreft een echte teamsport.

Geweldige ervaring en een echte aanrader! Waar zullen we de volgende keer heengaan? Londen, Boston, New York? Zeg het maar!

Wilfred

Trotse trainert

Geplaatst in Uitslagen